Menu

BEFIT zorgt voor
een behandeling op maat.

Contacteer ons voor een afspraak.

Manuele therapie

Manuele therapie is een onderzoeks- en behandelmethode voor gewrichten van de rug, de nek, de armen en de benen. In een eerste gesprek zal de manueeltherapeut van Befit onder andere vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten al bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueeltherapeut de houding en het bewegen beoordeelt en met specifieke bewegingen de gewrichten onderzoekt.

Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt en de verwijzende arts zal de manueeltherapeut beslissen of er behandeld kan worden of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend arts met een verslag van de manueeltherapeut.

Behandeling

Als er behandeld gaat worden, dan zal deze behandeling niet alleen tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren. Ook de houding en beweging tijdens werkzaamheden, hobby's en sport zal geoptimaliseerd worden. Tijdens de behandeling maakt de manueeltherapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueeltherapeut probeert verminderde beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training (zie oefentherapie).

Soms vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ook wel ‘kraken' genoemd). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen, waarbij een knappend geluid kan worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.
Een manueel therapeut zal niet altijd manipuleren, enkel wanneer dit duidelijk aangewezen is zal deze behandelingstechniek gebruikt worden.

Bij welke klachten?

Befit - Alken - Manuele therapieVoor welke klachten kan een manueel therapeut u helpen?
In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: houding en functie van de gewrichten verbeteren en de bewegingen verlopen vlotter.

Enkele voorbeelden van klachten:

  • Hoofdpijnen;
  • Nekpijn die gepaard gaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • Nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen;
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstralingspijnen naar de benen;
  • Bepaalde vormen van duizeligheid;
  • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.

Let op: niet enkel pijn kan behandeld worden door de manueel therapeut. Ook doofheid, tintelingen en andere vreemde sensaties kunnen na onderzoek behandeld worden.

Heeft u vragen over osteopathie of andere behandelconcepten van Befit?
Neem dan contact met ons op.

Back to Top